top of page

MULTIDISCIPLINAIR CENTRUM

Iedereen komt in aanmerking voor onze service op maat.

Wij zijn beschikbaar voor uw hulpvragen. Maak vandaag nog een afspraak. 

 

De focus van de praktijk ligt op preventie, onderzoek, behandeling en advies van allerhande problemen. 

U kan bij het team van ervaren hulpverleners terecht voor de diensten logopedie, eerstelijnspsychologie, kindertherapie en remedial teaching.

Sofie.png
Therapy Session
Therapy Session
Daycare Center

LOGOPEDISTE

Sofie Vander Mierde

EERSTELIJNSPSYCHOLOGE

Isabel Truyen

REMEDIAL TEACHER

KINDERTHERAPEUTE

Myrthe Van Reeth

Katrien Van Miert

therapie sessie

LAATSTE NIEUWS

De beste plek voor nieuwtjes

97b8c2fa-5723-4c06-adc1-2e8eea8b3592_thu

Stoppen met het tutje: tips voor een makkelijker afscheid

3 februari 2021
Lees het volledige artikel hier

Maar vanaf wanneer is zo’n tutje dan slecht, of doet het meer kwaad dan goed? Sofie Vander Mierde is logopediste bij groepspraktijk Labyrint en raadt aan om vanaf 2,5 jaar het weglaten van het tutje te stimuleren.
‘Rond die leeftijd beschikt je kindje normaal over een volledig melkgebit. Tutten of ook duimen is niet alleen slecht voor de stand van de tanden of de beet, te lang zuigen op een fopspeen kan er ook voor zorgen dat je kindje bepaalde klanken verkeerd gaat uitspreken.

Ook moeilijkheden met slikken kunnen opduiken, of het tutje kan ervoor zorgen dat je kindje de verkeerde gewoonte aanleert om door de mond te ademen. Als het tutten rond deze tijd wordt afgebouwd, is dat ruim op tijd om blijvende schade aan het volwassen gebit te voorkomen.’


‘Wij raden ouders altijd aan om het gebruik van het tutje geleidelijk af te bouwen. Logopedisch gezien is het belangrijk dat het kindje niet gaat praten met het tutje in. Daarom is een tutje enkel ‘s nachts best wel al een stap in de goede richting. Maak duidelijk dat het tutje er is om te slapen en niet om te spelen.

Praat erover met je kindje. Stel voor om het tutje binnenkort mee te geven met Sinterklaas of om het in een tutjesboom te hangen.

Leg ook uit dat een tutje slecht is voor de tandjes, of neem je kindje mee voor een eerste tandartsbezoek. Vaak kan de tandarts ook een eerste duwtje in de rug geven.’


‘Zoek vooral ook een goed moment om ermee te starten’, vult Sofie aan. ‘Je kindje heeft jouw steun nodig, dus zorg dat je er zelf ook mee bezig bent. Doe het niet als het net heel erg druk is op het werk of als je net in een scheiding zit.

Hangt je kindje nog heel erg vast aan het tutje, probeer dan te achterhalen hoe dat komt. Put je kindje er echt troost uit? Bied dan eens een vervanger aan, een knuffel of een doekje.

Is je kindje al wat ouder en merk je dat het heel erg moeilijk blijft? Aarzel dan niet om een therapeut te contacteren. Die kan je zeker begeleiden en helpen achterhalen waarom je kindje zo lang in de orale fase blijft steken.’

Nieuw in ons aanbod!

Vanaf nu kan je bij Labyrint groepspraktijk terecht voor eerstelijns psychologische zorg.

 

WAT?

Eerstelijns psychologische zorg bevat kortdurende psychologische interventies die bijdragen tot het behoud of herwinnen van een algemeen psychisch welbevinden. Ze zijn voornamelijk aangewezen wanneer u een kwetsbaarheid of moeilijkheid ervaart, die een impact heeft op uw psychisch welbevinden (bijvoorbeeld: burn-out, stress, stemmingsklachten, slaapproblematiek, relatiebreuk,...).


VOOR WIE?

Dit vernieuwde aanbod richt zich op jongvolwassenen en volwassenen vanaf 15 jaar met een kwetsbaarheid op het vlak van psychisch welbevinden, of met ernstigere psychische problemen.


TARIEVEN?

Voor eerstelijns psychologische zorg is de eerste individuele sessie gratis. Per periode van 12 maanden heeft u recht op acht sessies aan 11 euro per sessie.

OPENINGSTIJDEN

Kom langs, maar maak eerst een afspraak!

Ma - vr: 8:00 - 20:00 uur
Za: 8:00 - 14:00 uur
Zo: Gesloten

bottom of page